Gletovanje zidova

Važno je da ne preskačete gletovanje zidova, jer će efekat krečenja biti 10 x jači i bolji ako se lepo uradi gletovanje

gletovane zidova - moler beograd

Kako mi gletujemo zidove – Kompletan proces od A do Š

Ako želiš bez poziva da saznaš sve o gletovanju, pročitaj ovaj tekst do kraja i biće ti savršeno jasno zašto je to jako bitan proces pre samo krečenja nekog prostora. 

Hajmo na posao…

Pre svega koristimo ugaone lajsne, one daju bolji pravac, ravne ivice i dodatno ojačavaju zidove. Kada postavimo lajsne, pripremamo prajmer. Prajmer se nanosi na zidove pre samog gletovanje. Meša se sa vodom u odnosu 7:1 i nanosi se na zid valjkom. Nakon što se osuši možemo početi sa gletovanjem zidova.

Bez dobre glet mase – smesa koja se meša u kanti sa mixerom, nije moguće kvalitetno gletovanje zidova.  Svaki majstor ima svoj tajni recep za glet masu, tako i mi. Odlika dobre glet mase je da bude kremasta, da se lako nanosi a opet da ima svoju čvrstinu. Nakon spremljene glet mase, zaštićujemo zidove i otvore, zatim možemo početi.  

Gletovanje se uvek radi iz tri dela, gornji deo zida, sredina i donji deo. Da bi sve bilo kao po knjizi, potrebno je slediti pravi redosled. Prvo se napada gornji deo zida i slojevi se nanose odozgo na dole – do sredine zida. Kada glet malo očvrsne vraćamo se nazad istoj proceduri da se skine višak materijala. Ivice se rade samo špaklom jer je ona kompaktna i može da pridje samoj ivici zida kako bi svaki deo bio ravnomerno nanešen. Kada završimo gornji deo zida, nanosimo glet na srednji deo, samo sada u smeru odozdo na gore do spajanja sa gornjim delom. Takodje kada očvrsne, ponovo ponavljamo postupak da bi uklonili višak materijala. Ostaje nam donji deo zida, koji isto radimo u smeru odozdo na gore do spajanja sa sredinom, zatim kada očvrsne, ponavljampo postupak i skidamo višak materijala. 

Kada to sve završimo, potrebno je da se prva ruka gleta dobro osuši kako bi usledila druga ruka. Najbolje je da odstoji do sutradan. Sutra se opet ponavlja celokupan postupak iznad, samo ovaj put je potrebno da glet masa bude malo ređa od prvobitne, kako bi mogli lakaše naneti na zidove. 

Ništa bez dobrih mašina za gletovanje zidova

Sada kada smo sve uradili sledi mašinsko šmirglanje. To je najprašnjaviji deo posla, ali je podjednako bitan jer kako bi to majstor rekao, zid bude “kao staklo”. Delovi, ivice kojima mašina ne može da priđe se ručno obrađuju.

Kada je potrebno da se odlučite za gletovanje zidova?

U slučaju da NE krečite zidove prvi put, nego ste već krečili nekoliko puta, onda je gletovanje obavezan proces. Zidovi ne trpe da se na njih nanosi boja više puta ako nisu izgletovani.

Ukoliko su zidovi previše neravni, pre samog gletovanja postavlja se lepak i mrežica.

Prilikom adaptacije stanova, moguća su oštećenja zidova, razne neravnine, pucanje stare boje i slično. Gletovanje postoji baš zbog tih stvari, da bi se nakon njega dobio savršeno ravan zid za farbanje. Na licu mesta majstor procenjuje i u dogovoru sa vama konstatuje šta sve treba gletovati, ako treba.

gletovanje zidova - moler beograd

Kada ne moramo da gletujemo zidove?

Ako se utvrdi da su zidovi sasvim korektni i ravni, gletovanje nije obavezno, jer molerski radovi uz dobrog majstora svakako mogu da budu 100% uspešni.

Gletovanje zidova cena/ Cenovnik

Sve cene za gletzovanje zidova su iskazane sa našim materijalom

Gletovanje zidova i plafona

4e -6e

Gletovanje lepak i mrežica

3,5e - 4e

Obrada špaletni

8e - 15e

Pozovite za sve nedoumice